088-2806010 | info@essenzo.nu

Lukt het leven lang leren?

Leven lang leren (LLL) is een begrip wat al weer jaren bestaat. Op Europees beleidsniveau wordt LLL gedefinieerd als alle leeractiviteiten die gedurende het hele leven ontplooid worden om kennis, vaardigheden en competenties vanuit een persoonlijk, burgerlijk, sociaal en-of werkgelegenheidsperspectief. Vrij vertaald, als je als bankmedewerker wordt ontslagen en je hebt de laatste twintig jaar niets bijgeleerd, dan heb je niet voldaan aan LLL. Wat moet je dan op je 50-jarige leeftijd? Of, zoals de buurman bij ons vorige huis. Vanaf de MTS bij een architectenbureau gewerkt als bouwopzichter. Met zijn dertig jaar ervaring geen baan kunnen vinden na ontslag. In die jaren geen enkel certificaat extra behaald, dus niet voldaan aan LLL.

Onze overheid stelt al sinds jaar en dag dat LLL de verantwoordelijkheid is van de betrokkene zelf, dus de werknemers en werkgevers. Dit geldt voor de scholing van deze werkenden. Dit geldt evenzo voor de financiering hiervan. Door het verbeteren van de economie komt er weer vraag naar de middengroepen qua opleiding, lees vmbo en mbo. Een paar jaar geleden dachten we dat dit zou verdwijnen door robotisering en dergelijke. Nu komt er een gebrek aan deze mensen. Hoe nu verder?

Gisteren, maandag 23 januari 2017, was er een hoorzitting in de Tweede Kamer. Het ging om de scholing van de kwetsbare groepen. De jonge werklozen vanuit de schoolbanken, de oudere werklozen door ontslag, de mensen die laaggeletterd zijn. Wie gaat hun LLL financieren? Zelf kunnen ze het financieel niet en een werkgever hebben ze niet. Ze zijn wel nodig op de arbeidsmarkt. De conclusies laten nog even op zich wachten. Ik ben benieuwd!

 

Gebaseerd op diverse krantenartikelen, onder andere van het financieel dagblad van zaterdag 21 januari 2017.

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.