088-2806010 | info@essenzo.nu

Kneedbaar tienerbrein

Tieners zijn fijne energieke personen die over 25 jaar onze samenleving zullen leiden. Het is onze taak als ouder(s) en docent(en) hen daarvoor zo goed mogelijk uit te rusten. De omgeving is voor hen namelijk bepalend hoe hun brein zich ontwikkelt.

Ons brein, ons karakter, onze intelligentie liggen niet vast. Er is daarbij ook verschil in het tempo van het ontwikkelen bij jongens en meisjes. Veel meisjes zijn wat minder onderzoekend en hun taalontwikkeling verloopt vaak sneller dan bij jongens. Hierdoor overschatten we meisjes snel. We kunnen hen uitdagen om actiever te worden. Jongens zijn vaak wat beweeglijker en ongeduriger, hen onderschatten we juist vaker.

Het helpt jongeren ook als ze oefenen om zich uit te drukken en in te leven in een ander. En alle tieners hebben er baat bij als ze leren hun emoties te verwoorden, hun impulsen te reguleren, en hun keuzes te overzien. Een uitdagende taak voor ons als ouder(s) en docent(en). Voor de onderwijsontwikkelaars en werkgevers.

Wat zou u graag anders zien in het onderwijs? Dit werd gevraagd aan psycholoog Jelle Jolles. „Leraren zouden vooral aandacht voor de sterktes en zwaktes van een leerling moeten hebben. Niet alleen voor de schoolse kennis, maar juist voor de persoonlijke groei en het denkvermogen. In mentorlessen zou getraind kunnen worden op neuropsychologische vaardigheden, zoals zelfinzicht, op leren hoe je moet leren, hoe je luistert naar elkaar, zelfregulatie, planning: de zogenoemde executieve functies. Dat geeft kinderen houvast.”

De met ons samenwerkende werkgevers zeggen het op een iets andere manier: “80% voor de vent en 20% voor zijn kennis. Dat is een reden waarvoor we achter de werkend leren opleidingen van Essenzo staan”. De nadruk op de persoonlijke vorming en persoonlijk leiderschap wordt ervaren. Niet in het minst door de studenten zelf. Doorgaan dus.

 

Naar aanleiding van een artikel in het NRC Handelsblad van maandag 12 december 2016

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.