088-2806010 | info@essenzo.nu

Computer vervangt de rechtbank

Stel je voor zeg. Je krijgt een brief thuis, automatisch gegenereerd, met daarin de uitslag van de rechtbank. Hé, ik ben niet eens opgeroepen. Dat klopt, de vergadering is belegd in een server in de cloud. Onzin, zegt u? Nou nee. Onderzoek heeft uitgewezen dat bijna 80% van circa 600 onderzochte rechterlijke procedures de software het bij het juiste eind had. Opmerkelijke vooruitgang. Kunnen machines dan denken? Bijvoorbeeld op het gebied van schaken verslaan slimme computers de schaakgrootmeesters van deze tijd. Wij zijn als mensen ondertussen zo ver dat we software kunnen instrueren om zichzelf te ontwikkelen op basis van ervaringen en feedback. Zelflerende software van de onderzoekers leverde robuuste voorspellingen van de uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Gaan we zo de juiste kant op? Volgens Jaap van den Herik, hoogleraar aan de Universiteit Leiden zal het zo’n vaart nog niet lopen. Uitspraken van rechters zijn nog niet te vangen in de computerlogica van de twee binaire mogelijkheden één of nul. Advocaten beroepen zich vaak op open normen als redelijkheid en billijkheid, waarvan de invulling per artikel en geval kan verschillen. Weet u wat een slimme advocaat ook kan doen? Als de softwareparameters van de kunstmatige intelligentie van de software bekend is, dan kan de advocaat de digitale rechter foppen door deze parameters bewust te beïnvloeden. De bottleneck is nu niet langer de output, maar de input: veel betrouwbare data. Dat brengt weer privacy- en beveiligingsdilemma’s met zich mee. Kortom, ethiek is van alle tijden en zal nooit veranderen.

 

Naar aanleiding van een column in het FD van donderdag 3 november 2016

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.