088-2806010 | info@essenzo.nu

Doorstroom mbo naar hbo

Het is een dalend succes. Mbo’ers die doorstromen naar het hbo doen langer over hun studie en houden er vaker mee op dan studenten die van havo of vwo komen. Mbo’ers gaan minder vaak naar het hbo dan vroeger en stromen daarna minder door naar de universiteit.

De doorstroom van mbo naar hbo groeide van 30 procent in 2000 naar 52 procent in 2006. Daarna daalde het percentage weer naar 42 procent. De kosten van de opleiding is niet de belangrijkste reden om niet door te studeren. Het inkomen dat gediplomeerde mbo’ers kunnen verdienen als zij meteen gaan werken, speelt een grotere rol. Dat geldt vooral voor jongeren van niet-westerse afkomst en met laagopgeleide ouders.

Er is ook veel uitval van ex-mbo’ers tijdens de hbo-studie. Vaak missen zij de vereiste basiskennis voor taal en rekenen. De hogescholen hebben de laatste jaren het niveau van hun opleidingen verhoogd, mede wegens de diplomafraude bij hogeschool Inholland. De kwaliteit is verbeterd, maar het studietempo is gedaald. Enkele hogescholen zullen daardoor de rendementsafspraken met het Rijk dit jaar niet halen. Zij zullen op hun budget gekort gaan worden.

Voorbeeld: Bij Hogeschool Rotterdam is het aantal mbo’ers dat instroomt, de laatste jaren gedaald van 40 naar 30 procent. Slechts 54 procent van de studenten haalt binnen vijf jaar een diploma terwijl de school 65 procent had beloofd. De uitval in het eerste jaar is 26 procent, terwijl 25 procent was beloofd. De bestuursvoorzitter van de Hogeschool Rotterdam heeft een aantal oplossingen voor de dalende mbo-prestaties. Op het mbo zou meer aandacht moeten zijn voor basisvakken als Nederlands, rekenen, wiskunde, aardrijkskunde en geschiedenis. En de hogeschool zou extra aandacht moeten geven aan wiskunde en taal in kleinere klassen.

 

Naar aanleiding van een artikel in het NRC van donderdag 6 oktober 2016

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.