088-2806010 | info@essenzo.nu

Zoekmachine uit Nederland

In Nederland startte Steven Schuurman in 2012 met het bouwen van een zoekmachine. Vier jaar later is het bedrijf van Schuurman gegroeid naar meer dan vierhonderd medewerkers wereldwijd, waarvan ongeveer tien procent in Nederland. De zoektechnologie, met de naam Elasticsearch, maakt een snelle opmars in de technologiewereld en wordt gebruikt door bekende grote internetspelers. Het gaat om het doorzoeken van grote hoeveelheden data verspreid over honderden servers, in de cloud. Zo kun je financiële transacties, netwerkdata of klantengegevens analyseren. Ter informatie: Google zoekt websites af naar de door jou ingegeven zoekwoorden. Een heel andere toepassing.

Een paar huidige toepassingen: Netflix gebruikt Elasticsearch om berichtenverkeer naar klanten te regelen. Microsoft bouwde er zijn eigen zoekmachine mee. Zakenbank Goldman Sachs installeerde de Nederlandse software om beurstransacties te analyseren, The New York Times gebruikt Elasticsearch om lezers naar krantenartikelen te laten zoeken en Facebook zet het in om kwaadaardige software te ontdekken en vragen van gebruikers te beantwoorden.

Hoe leg je een leek uit hoe Elasticsearch werkt? „We bouwen een database waarin je snel trends kunt ontdekken in grote hoeveelheden gegevens. Daar is veel behoefte aan. Het gros van de bedrijven weet namelijk niet wat ze aan moeten met de enorme hoeveelheid data die ze verzamelen.”

Zo weer een stukje inzicht in de techniek die te maken heeft met de term ‘bigdata’.

 

Naar aanleiding van een artikel in NRC van zaterdag 8 oktober 2016

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.