088-2806010 | info@essenzo.nu

Hij kán het wel, maar hij doet het niet…

Hij kán het wel, maar hij doet het niet! Een veel gehoorde opmerking in een leerlingoverleg. De teamleider antwoord: “Hij moet wel, anders halen we ons efficiëntiecijfer niet”. Ja, het is wat als leerlingen c.q. studenten een productienummer zijn geworden in een leerfabriek. We meten tegenwoordig in het onderwijs onze productie. Net als in het bedrijfsleven.

Dus, in het onderwijs ook input, throughput en output. Hoeveel worden er op de lopende band gestort, hoeveel tijdens de productie van de band geschoten en wie komt er aan het einde van de band door de kwaliteitscontrole? Bij een te lage score komt de onderwijsinspectie op bezoek en wordt de school gekort op bekostiging.

Hoe worden we efficiënt in het onderwijs? Onderwijskundigen en pedagogen hebben het antwoord. Niet intelligentie, maar persoonlijkheid is de factor van opleidingsresultaat. We moeten als docenten gewoon de persoonlijkheid van de student opschroeven. Dit doen we door middel van een extra uurtje studie- en loopbaanbegeleiding per week. Ja, ja.

Filosoof Gert Biesta (Universiteit Luxemburg) wil terug naar onderwijs als een proces waar risico aanwezig is en waar relatie met anderen de basis is. We mogen niet voorbij gaan aan het feit dat mensen nu eenmaal van elkaar verschillen. Ieder mens heeft zijn eigen manieren van denken en doen. Dus ook zijn eigen beweegredenen en motieven om te handelen.

Biesta ziet eigen verantwoordelijkheid als belangrijkste kenmerk van een leerproces. Echter, je kunt iemand niet dwingen verantwoording te nemen (ook niet voor eigen schoolprestaties). Dit, omdat verantwoordelijkheid iets is wat iemand zelf neemt.

Wat ben ik trots en blij dat wij bij Essenzo werken met deelnemers die werken vanuit hun intrinsieke motivatie. Dit proces coachen we met passie. En met succes.

 

N.a.v. artikel van De Correspondent van 10 maart 2015

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.