088-2806010 | info@essenzo.nu

De fik in de hiërarchie

Hiërarchische organisaties zijn niet meer van deze tijd. De nieuwe generatie werknemers zoekt een coachende omgeving, waarin zij hun talenten kunnen ontwikkelen. Dit las ik in een kop van een artikel in de krant. Van piramide naar plat.

Bovenstaande sluit aan bij mijn denkwereld. Bij mijn droom kan ik beter zeggen. Wellicht wat los van de harde werkelijkheid en ook los van de Bijbelse visie van ‘rijk en arm’ en ‘vrije en dienstbare’. Val ik hiermee dan gelijk in de kuil van de Europese verlichting van de zeventiende tot de negentiende eeuw, die gekenmerkt wordt door ‘geen heer en geen meester’? U en jij mogen het antwoord geven.

Hiërarchie kan ook worden uitgelegd als een organisatievorm die vroeger nodig was om goed te kunnen communiceren. Hoe kreeg je anders de bevelvoering in alle lagen van het leger? De beproefde lijn-staf-organisatie bestaat zelfs uit deze norm van ‘eenheid van bevel’. Echter, in ons tijdperk van (over)informatisering is dit geen enkel probleem meer. Onder de voorwaarde van de juiste IT-middelen kan iedere werknemer of zelfs alle organisatiebrede stakeholders met een enkele app allemaal op hetzelfde tijdstip met dezelfde informatie voorzien zijn. Weg hiërarchie.

Een heel ander punt is de Noord-Europese werkende samenleving. Deze bestaat voor een groot deel uit opgeleide medewerkers en (kleine) zelfstandigen. Deze bevinden zich niet meer op de onderste lagen van de Maslow piramide waarin de strijd om het dagelijks bestaan bovenaan staat. Zij bevinden zich vooral in de twee bovenste lagen, namelijk de behoefte aan waardering, erkenning en zelfontplooiing. Daar hoort zelfstandigheid bij. Daar hoort vertrouwen, bevoegdheden en verantwoordelijkheid bij. Daar hoort het verschuiven van taken van kantoor naar de werkvloer bij.

Gevolg is dat functies zoals bijvoorbeeld afdelingsmanagers ‘gesloopt’ worden. De uitvoerenden hebben de bevoegdheid en de verantwoordelijkheid om hun werk zelfstandig te doen. De resultaten voeren ze in op een iPhone of iPad en een managementdashboard met kleuren geeft aan of het werk in de pas loopt of niet. Toekomstmuziek? Nee, de voorbeelden zijn er. In de marketing- en salesgerichte organisaties werkt het al zo / kan het al zo werken. Zelfs in combinatie met 24/7 werken. Op kantoor, onderweg of thuis. Je mag het zelf kiezen.

Het is de komende generatie. Werknemers c.q. losse arbeiders worden betrokken in een soort community, flexibiliteit neemt toe, overheadkosten dalen, bureaucratie verdwijnt. Heb dus medelijden met alle ambtelijke instellingen van ministeries, gemeenten, grote schoolinstellingen en dergelijke. Voor hen is er geen toekomst. Nu al in bouwend Nederland zijn er groepen zzp-ers die in de markt steeds in wisselende formatie met elkaar een project aannemen en in concurrentie gaan met gevestigde aannemers. Dan zijn de projectontwikkelaar, de directievoerder, de calculator, de werkvoorbereider, de projectleider, de uitvoerenden, etc. allemaal ZZP-er.

Het is geweldig om met onze jonge, toekomstige, slimme doeners samen te mogen werken aan een praktische, werken(d) leren opleiding voor henzelf. Opnieuw voel ik me bevoorrecht bij Essenzo.

 

Overgenomen uit FD weekend van zaterdag 11 juni 2016

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.