088-2806010 | info@essenzo.nu

Snap jij het?!

Banen zullen in steeds sneller tempo opkomen, veranderen en weer verdwijnen. Dit vraagt om mbo en hbo onderwijs dat inspeelt op de snel veranderende vraag naar kennis en vaardigheden en dat studenten voorbereidt op een dynamische arbeidsmarkt. Wie moet je dan vragen bij het ontwikkelen van goed onderwijs?

Volgens minister mevrouw Bussemaker vraag je dit aan de SER (sociaal economische raad). Waarom niet gewoon de 35.000 docenten en/of de 10.000 beleidsmakers in het beroepsonderwijs en/of de tienduizenden praktijkbegeleiders in het bedrijfsleven? Dit is de vraag van Ben Claessens, hoofdredacteur van het Profiel, vakblad voor professionals in het middelbaar beroepsonderwijs. Het is de vraag die ik ook zou stellen. Snap jij de adviesvraag van mevrouw Bussemaker? Ik niet.

Waarom ben ik het wel met meneer Claessens en niet met mevrouw Bussemaker eens, zul je vragen? Nou, bij steeds meer initiatieven sluiten de bedrijven deals met scholen om de vraag naar goed opgeleide werknemers veilig te stellen. Het leerlingstelsel van vroeger c.q. de bedrijfsopleidingen komen weer terug. Scholen en werkgevers zullen gaan versmelten. Mevrouw Bussemaker, maak dit mogelijk en stimuleer dit. En ja, waarborg gerust een ruim deel van de opleidingstijd voor de generieke vakken als u dit wilt. Voor taal, rekenen, ICT en communicatieve vaardigheden. De 21st century skills als u het zo wilt noemen. Het is wel een tegenbeweging ten opzichte van wat er de laatste jaren plaatsvindt. Dit is te zien aan de scherpe daling van het bbl onderwijs, het zogenaamde werken(d) leren. Dit is binnen het mbo de laatste jaren fors gedaald naar slechts ongeveer 25% van het gehele mbo. Snap jij het? Ik niet.

Ook las ik een ander interessant artikel. Dit schoorjaar is gestart met een speciale en nieuwe Master Expertdocent Beroepsonderwijs (MEB) bij Hogeschool Utrecht en Windesheim. Inhoud hiervan is dat deze mensen een expert zijn / worden in het verbinden van binnen- en buitenschools leren vanuit actuele vak-, beroeps-, en praktijkkennis. In onze doelstellingen van Essenzo noemen we dit gewoon onderwijsmakelaar. Snap jij het? Ik wel.

 

Naar aanleiding van het lezen van vakblad Profiel, 25e jaargang, nummer 4, mei 2016

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.