088-2806010 | info@essenzo.nu

Ben jij een blauwe banaan?

De meeste bananen zijn geel. Toch? Er is zo weinig onderscheid dat je goed moet kijken waar het verschil zit in al dat geel. En dan opeens zie je een blauwe banaan in de tros bij de fruitboetiek. Dat valt op! Wie is dan niet nieuwsgierig?

Waarom schrijf ik dit? Nou, ik las een boekverslag van een van onze studenten. Het ging over het boek Blauwe Bananen. Een deel van de ondertiteling luidt: Hoe creëer ik unieke kernvaardigheden en onderscheidend vermogen? Het gaat over jou als persoon en nog meer over jouw bedrijf.

Dit boekje gaat uit van vier B’s, namelijk behoefte, belofte, beleving en bewijs. Als je nadenkt over een aanpassing van strategie van je onderneming, redeneer dan niet van buiten naar binnen. Dus niet wat wil de klant en ik zal het wel leveren. Nee, redeneer van binnen naar buiten, dus waar ben ik superieur in. Waar ben ik meer dan goed in (wat zijn mijn core competence). Zoek daarmee naar een of meerdere behoeften van bestaande en potentiële klanten. Neem een positie in. Vanuit deze behoefte van klanten kun je een belofte doen waar een uitstekende (klant)beleving ontstaat. Je bewijst dat het mogelijk is om jouw bedrijf een blauwe banaan te laten zijn.

Je moet keuzes durven maken. Wees een blauwe banaan. Er zijn al zoveel gele bananen. Nadeel daarvan is dat ze allemaal op elkaar lijken. Er is te weinig onderscheid met je concurrenten. Er zijn te weinig bedrijven die uniek zijn. Wees uniek!

En dan nog wat. De wereld waarin we leven en ondernemen veranderd heel snel. Kijk dus welke trends je kunt oppakken met de eerder verworven superieure eigenschappen. Hiermee kun je nieuwe behoeften creëren c.q. stimuleren bij de afnemers. Daar ligt mijns inziens het begin. Doe het!

 

Naar aanleiding van een boekverslag van een student.

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.