088-2806010 | info@essenzo.nu

Secretaresse verdwijnt als beroep!

De secretaresse van twintig jaar geleden bestaat niet meer. Tenminste, niet in een moderne bedrijfsvoering. De manager typt zelf zijn brieven. Dit zijn dan de mails die via zijn smartphone, tablet of desktop worden verstuurd. Waar worden vergaderingen nog genotuleerd? Managers vergaderen via skype en/of video-conferencing. Afspraken worden in de auto via handsfree gemaakt en ingesproken in de smartphone die gesynchroniseerd is met de software op kantoor. De routinematige- en administratieve handelingen zijn voor het grootste deel al overgenomen door de automatisering of robotisering. Wat blijft er dan over voor een secretaresse oude stijl?

Kan de manager het dan allemaal alleen? Zijn werk is toch het blijven bij de hoofdzaken. Wie doet dan de bijzaken? De tendens van de afgelopen tien jaar is dat de vroegere secretariaatswerkzaamheden zijn verlegd naar managementondersteuning. De personal assistent van de manager of een office manager voor meerdere managers. Zij werken uit wat de manager van zichzelf kan delegeren. Het gaat dan om het uitwerken van strategische en tactische beslissingen van de manager. Dit betekent dat het niveau c.q. de opleiding van de assistent van de manager ook een stapje hoger zal zijn.

Persoonlijk zie ik de mbo opleiding (directie)secretaresse daarom verdwijnen. Op zijn minst zal de opleiding zich verlagen tot vlotte eerste aanspreekpunten van een organisatie aan de telefoon of receptie. Een soort van veredelde receptioniste of gastvrouw. De vraag in het bedrijfsleven zal gaan naar een hbo opleiding. Deze zie ik ingevuld worden met een nieuwe, tweejarige hbo Ad opleiding, wat staat voor Associatie Degree. De inhoud van deze opleiding is breder en dieper. Een aantal hogescholen hebben deze opleiding dan ook Office Manager genoemd. Instroom van deze opleiding is de eerder genoemde mbo opleiding van nu en vooral havo / vwo. De uitstroom van deze opleiding zorgt voor goede ‘tweede vrouwen’ en ‘tweede mannen’ die steun en toeverlaat kunnen zijn van een 1e lijns manager.

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.