088-2806010 | info@essenzo.nu

Politiek en onderwijs

Politieke partijen schrijven op dit moment hun verkiezingsprogramma’s. Hierin staat ongetwijfeld een paragraaf over onderwijs. Wat gaan de partijen dit keer beloven? Investeren in ICT? Stevig aanpakken van de docenten? Instroom van zwakkere kinderen beperken? Kleinere klassen of gewoon meer geld naar het onderwijs. Die laatste belofte lijkt een gemakkelijke. Toch? Gewoon meer geld geven en dan zal de kwaliteit wel omhoog gaan. Echter, volgens een onderzoek van McKinsey werkt het niet zo eenvoudig.

Politici worden geholpen met rapporten van diverse noemenswaardige instanties zoals OESO, McKinsey en de onderwijsonderzoeker John Hattie. De vraag is in hoeverre de leerlingen, de ouders en, bij beroepsonderwijs, het bedrijfsleven hierbij betrokken zijn. Juist hier is voor het beroepsonderwijs winst te behalen. Investeren in onderwijs is ook en vooral investeren in de inhoud van onderwijs. De ontwikkelingen in de maatschappij gaan snel. De inhoud van onderwijs hierop aanpassen is een uitdaging. Hier is volgens ons (Essenzo Business School) winst te behalen. Goed, het is ons stokpaardje zoals u kunt weten.

Wat werkt volgens genoemde rapporten wel? Waar gaat de politiek uit kiezen? Als eerste grote stappen zetten. Niet denken in kleine stapjes. Een enorme stap maken van vijf tot zeven jaar. Deze tijd heb je nodig om honderdduizenden docenten te professionaliseren. Ervaringen in Singapore worden hier als voorbeeld genoemd. Op de scholen een professionele cultuur creëren. Leren van en met elkaar. Elke dag samen een beetje beter. Onderzoeken in buitenland hebben dit aangetoond. Professionele docenten zijn meer tevreden over de status van hun beroep, over hun professie, over hun werkomgeving en over hun eigen bekwaamheid.

Als ik het goed heb begrepen, geldt het volgende advies richting politiek. Kijk naar de lange termijn. Ga voor professionaliteit van de docenten. Essenzo vindt: de inhoud koppelen aan de vraag. De vraag van de maatschappij, de vraag van ouders, de vraag van de student. Werkt het huidige onderwijsconcept nog wel?

 

(geïnspireerd door artikel in fd.weekend van 19 maart 2016)

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.