088-2806010 | info@essenzo.nu

De formule van geluk!

Geluksgevoel is voor 50% erfelijk bepaald. De andere helft wordt door slechts twee factoren bepaald. De eerste heeft te maken met de vorming door levensomstandigheden. De tweede uit activiteiten die we uit eigen wil ondernemen. Deze laatste factor kan tot 40% oplopen. Stephen Covey heeft het in zijn bekende boek over proactief of reactief reageren. Proactief kunnen we vertalen door vanuit eigen wil tot actie komen. We hebben dus een heel groot deel van ons gelukkig voelen zelf in de hand. Toch wel fijn om te weten. Toch?

Zover de evolutionaire psychologen. Volgens hen keert het geluksniveau na een stijging of daling, bijvoorbeeld na een ingrijpende gebeurtenis zowel negatief als positief, uiteindelijk terug in een bepaald basisgeluksniveau. Om te overleven hebben wij een basisgeluksniveau nodig dat positief is. Als we het over een geluksformule hebben, ben ik het eens met de mensen die persoonlijkheid (karakter) ook zien als een variabele in de formule. Extraverte mensen zijn vaak gelukkiger en bij emotionele instabiliteit zie je minder geluk. Hoe plezieriger iemand in de omgang is, des te gelukkiger hij of zij is.

Al meer dan 2300 jaar geleden sprak Aristoteles al over het raadsel van geluk. Hij zei dat geluk een combinatie is van aangename momenten en een goed geleefd leven. Dit is te vertalen met veel positieve gevoelens, weinig negatieve gevoelens en een grote levenstevredenheid. Het tevreden zijn met het leven wat je hebt. Wie weet het? Was tevredenheid nu net een van de deugden? Volgens mijn wijze moeder wel.

 

(geïnspireerd door artikel in fd.weekend van 12 maart 2016)

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.