088-2806010 | info@essenzo.nu

400 nieuwe mbo opleidingen?!

Minister Jet Bussemaker staat haar mannetje. Er is bijna iedere week wel nieuws vanuit haar ministerie. Zoals een paar weken geleden over ‘keuzedelen mbo’. Vanzelfsprekend wisten de onderwijsmensen in het veld al dat dit er aan zat te komen. Er zijn zelfs mbo-scholen al fors bezig met de invoering hiervan. Anderen wachten af tot de formele status om daarna pas in te richten. Ja, je weet maar nooit of iets op het laatst weer afgeschoten wordt in het onderwijs. Maar ….. het is per nieuw studiejaar 2016 – 2017 wel verplicht.

400 nieuwe opleiding in het mbo, zo las ik dus. Gelukkig is dit niet waar. De afgelopen jaren waren er juist honderden geschrapt. Onder begeleiding van commissies zijn er tientallen opleidingen met minder tot geen arbeidsperspectief geschrapt. Anderen zijn samengevoegd. Het overzicht werd wat eenvoudiger voor de instromers in het mbo. Wat is het nieuws dan wel?

Er wordt al jaren geroepen dat er meer en betere aansluiting moet komen tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Hieruit zijn initiatieven ontstaan om bedrijven uit een regio een onderwerp of een vak te laten aandragen. Hiervoor is in het mbo onderwijs 15% ruimte gemaakt. Dit betekent dat alle andere verplichte vakken in 85% in plaats van 100% van de tijd gegeven moet worden. Dat zal bij veel opleidingen niet gemakkelijk worden. Dus minder standaard theorie dan voorheen. Daar tegenover wel extra en actueel onderwijs op voorspraak van het bedrijfsleven vanuit de regio. Het idee is best goed.

Of we met elkaar blij moeten zijn dat er nu vierhonderd (!) modulen zijn ontstaan om te kiezen, vraag ik me persoonlijk wel af. ROC’s krijgen geen extra geld (is tijd) om de leerstof hiervoor te ontwikkelen. Dan gaat het vooral om de heel strakke manier waarop de stof van de keuzedelen geëxamineerd moeten worden. Dit moet (gaan) voldoen aan de eisen van de inspectie van het onderwijs. Een haast onmogelijke opgave. Hier gaan we dus nog (veel) meer van horen.

Mag ik het zeggen? Goedbedoelde, ondoordachte, niet goed uit te voeren, korte termijn oplossingen met een lage slagingskans. Er is nog meer over te vertellen. Lees de volgende blog over keuzedelen volgende week!

 

(geïnspireerd door www.maakwerkvanonderwijs.nl)

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.