088-2806010 | info@essenzo.nu

Vriendjespolitiek bij onderwijsinstellingen?

Er gebeuren best wel bijzondere dingen in het onderwijs. Niet in het laatst op de hoogste plaatsen bij een instelling. Leden van het College van Bestuur die na een korte tijd het schip verlaten. Een schip wat dan vaak al snelheid heeft verloren tijdens de vaart. Een schip waarbij de koers niet duidelijk (meer) is. Een schip wat averij heeft opgelopen tijdens de stormen op zee. Was de kapitein kundig of vooral bekend bij de reder?

Er kwamen de laatste jaren vragen over de rechten die studenten en docenten hebben of zouden moeten hebben in hun eigen onderwijsinstelling. Best een belangrijke vraag. Een vraag die ook was doorgedrongen tot de tweede kamer in Den Haag. Op het voorstel tot Wetswijziging versterking bestuurskracht onderwijsinstellingen van minister Bussemaker kwamen zelfs 32 amendementen, ofwel aanvullende voorstellen. Een aantal daarvan gingen om inspraak en adviezen van studenten en docenten.

De aanvullende voorstellen gingen bijvoorbeeld over de benoeming en het toezicht op bestuurders, tot zelfs de bevoegdheid om een bestuurder de laan uit te kunnen sturen. Om in de beeldspraak te blijven: matrozen en stuurlui de bevoegdheid geven om de reder te verzoeken om de kapitein van het schip te halen. Andere voorstellen waren om het collegegeldvrij kunnen besturen voor studenten (fulltime besturen van een studentenvereniging), het recht om in te stemmen met de begroting en de langere geldigheid van tentamens.

Er zijn twee zaken waar de minister tot op dit moment in mee wil gaan. De eerste is dat studenten en docenten moeten mogen en kunnen meepraten over de onderwijs- en examenregeling (de manier van examineren). De andere toezegging is dat ze wil komen tot het wettelijk vaststellen dat er minimaal één student en één docent een plek krijgen in de sollicitatiecommissies voor nieuwe bestuurders. In beeldtaal: op een cruiseschip met 2000 toeristen en 1200 medewerkers krijgen één toerist en één matroos de gelegenheid om hun stem uit te brengen als er een nieuwe kapitein wordt benoemd op hun schip.

 

(geïnspireerd door OR Rendement)

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.