088-2806010 | info@essenzo.nu

Vaardigheden in de 21ste eeuw

Ontdekkend en nuttig. Dan bedoel ik instanties die het onderwijs continu volgen en onderzoek doen. Die het onderwijs adviseren mee te bewegen met de maatschappelijke ontwikkelingen. Niet in het laatst rond de niet te stuiten voortgang van ons geïnformatiseerd tijdperk. Daar gaat dit onderwerp over.

Een organisatie die het onderwijs volgt is Kennisnet. Dit jaar werken zij de 21e eeuwse vaardigheden uit voor studenten. Dit nieuwe model bestaat uit elf vaardigheden die studenten nodig hebben om te kunnen functioneren in de maatschappij van de toekomst. Een belangrijk verschil met het oorspronkelijke model is dat het onderwerp ‘digitale geletterdheid’ niet meer zelfstandig voorkomt. Het is uitgesplitst in vier zelfstandige vaardigheden, namelijk: ict-basisvaardigheden, mediawijsheid (hoe om te gaan met online en offline media), informatievaardigheden (het omgaan met grote hoeveelheden informatie) en computational thinking (hoe kunnen we computers inzetten voor onze studie).

Uit onderzoek blijkt dat het kunnen zoeken, vinden, beoordelen en gebruiken van informatie geen vanzelfsprekendheid is. Het begint bij het nadenken over wat je eigenlijk wilt zoeken. Dit moet aangeleerd worden. Veel leerlingen / studenten slaan die stap over en beginnen meteen met Googelen als ze een werkstuk moeten maken. Experts blijken daar veel langer over na te denken. Zij gaan eerst bij zichzelf te rade: ‘Wat moet ik eigenlijk doen? Wat weet ik hier al van?’ Hoe langer je daar aandacht aan besteedt, hoe effectiever de zoektocht verloopt. Zomaar een voorbeeld van de 21e eeuwse vaardigheden. Een uitdaging.

(geïnspireerd door nieuwsbrief van Kennisnet januari 2016)

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.