088-2806010 | info@essenzo.nu

Over (a)sociaal gesproken

Tijdens het gesprek wat we hebben, hoor ik het steeds(‘ttttrrrr-ttttrrrrr’ of: zzzzzzzzzzzzzz). Ik zie het ook. Er worden in het hoofd aan de andere kant van de tafel steeds keuzes gemaakt. Ik kan ze bijna lezen:

Kijken of niet kijken?

Dat zal wel gaan over vanavond, dat kan wel even wachten…

Was dit één keer of twee keer? Oh, dan is het een beller.

“Sorry, die moet ik echt even hebben. Ik ben zo terug.” De keuze is gemaakt. Dag gesprek.

Oké, ik moet er zelf ook voor waken. Op de één of andere manier is het verslavend. Maar als je erover nadenkt, is het echt a-sociaal.

Moet je voor de grap eens om je heen kijken. Overal zie je ze. Neergebogen hoofden. Gefocuste blik. Onnatuurlijk verlichte gezichten. We “praten” honderduit zonder te praten.

Al die “sociale” mensen. Hun ongezouten mening delend over bijvoorbeeld de NS. Of het ‘vlees’ keurend door middel van rode kruisjes en groene vinkjes. Oja, en tegenwoordig heb je ook blauwe vinkjes. Waarom reageert hij/zij eigenlijk niet terwijl ze blauw zijn?

Het begint ons leven te beheersen. Het maakt ons gehaaste, opgejaagde mensen. En ik vind dat we ons lang genoeg als gedweeë schaapjes hebben laten voortjagen. Nee, ik ben geen rebels persoon die tegen iedere vorm van gezag ingaat. Ik probeer gewoon bewust in het leven te staan en na te denken over vragen als: waarom doen we wat we doen? (best leuk trouwens om die vraag eens aan een ander te app.. uuhh… stellen)

Ik heb de proef op de som genomen en m’n telefoon een paar keer thuisgelaten. Ik zal maar eerlijk zijn: de eerste paar keer haastte ik me aan het einde van de avond naar huis en baalde van een gemiste oproep en/of niet direct beantwoorde berichten.

En nu? Het went. Soms ben ik nog steeds heel snel met reageren. Soms duurt het een paar uur. Het bevalt me prima. Om sociaal te zijn, heb ik niet 24/7 een telefoon nodig, al vinden sommigen dat a-sociaal.

Moet je ook eens doen! Wat je doet, beleven met de mensen die letterlijk naast je staan. Dan heb je ineens heel onverwachte gesprekken / lachbuien / discussies, enz. Als je het dan later ook nog met al je vrienden deelt, heb je dubbel effect. Dát is pas sociaal!

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.