088-2806010 | info@essenzo.nu

Verwarring!?

Het valt me de laatste tijd op dat dit een veelgebruikte term is. Bekijk een keer het nieuws en je hoort ‘m.

‘Diplomatieke verwarring over The Interview’.
‘Verwarring over leenstelsel / studiefinanciering’.
‘Verwarring over het al of niet op straat dragen van politie-uniformen’.

En hoe verwarrend is het als niet de vertrouwde Rob Trip het Achtuurjournaal presenteert, maar Tarik Z. deze even overneemt?!

Wat is verwarring eigenlijk? Van Dale zegt: ‘het verward-zijn, chaos’ of: ‘door elkaar halen, onduidelijk, onsamenhangend’.

In dat geval kan ik me de (in mijn ogen) toename van het woord verwarring wel begrijpen. Wat een chaos om ons heen. In Parijs. In Amerika. In Syrië. In Oekraïne. In Nederland. Eigenlijk gewoon overal. Waarom? Omdat we vinden dat alles moet kunnen en mogen, maar we daardoor soms onverwacht in ethische kwesties belanden? Omdat we niet meer hard durven optreden, omdat we dan niet tolerant zouden zijn of zelf de bak in kunnen draaien? Ik weet het niet. Maar eigenlijk ook weer wel. In het kader van verwarring. Ik denk namelijk dat we veel te veel verwarring láten bestaan. Daar hebben we zelf invloed op. Ten diepste is het namelijk niet zo moeilijk: Wie stout is, krijgt straf. Wie vergeving vraagt, krijgt genade.

Ik hoor je bijna denken: ‘Maar wat is dan de definitie van stout? Daar zitten nogal gradaties in.’ Je hebt helemaal gelijk. Het is wat simpel gesteld. Maar stel dat ik zou zeggen: wie een snoepje steelt, moet de stoep vegen’, dan zouden we nog 613 andere regels kunnen opstellen voor andere ‘zonden’ en bijpassende strafmaatregelen. En daar begint de verwarring.

Back to the basics dus.. En het werkt nog ook. ‘Normale’ mensen zijn daar prima op aan te spreken. Wat normaal is? Niet van die verwarrende vragen stellen.

Duidelijk?

Ja! Bij Essenzo (Leerbedrijf) wel in ieder geval. Soms trakteren te-laat-komers op taart. Soms staan ze in de hoek. Verwarrend? Nee, juist niet. De regel is namelijk: wie stout is, krijgt straf. Soms maak je een fout en krijg je de kans die te herstellen. Soms blijven de gevolgen van je fouten zichtbaar, maar mag je wel een nieuwe start maken. Verwarrend? Nee, juist niet. De regel is namelijk: wie vergeving vraagt, krijgt genade.

Als iedereen dit nou eens in z’n oren knoopt, zou de wereld ontwarrend zijn.

 

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.