088-2806010 | info@essenzo.nu

Onderwijs in 2032

Onderwijs in 2032? Ja hoor!

Las of hoorde u het deze week ook? Een commissie onder leiding van socioloog Paul Schnabel gaat het kabinet adviseren over de vorming van (al weer) nieuwe kerndoelen voor het onderwijs. Deze kunnen dan per 2032 ingevoerd worden. Als onderdeel van het onderzoek gaat de commissie in gesprek met onderwijspersoneel, ouders en leerlingen. Daarnaast een kijkje in het buitenland en als derde een wetenschappelijke blik op het geheel.

Gisterenavond zat ik op een verjaardag met een aantal harde werkers in de technische hoek, zoals een timmerman, een loodgieter, een tuinman en een vrachtautochauffeur. Omdat ik wat in het onderwijs doe, vroegen ze mij wanneer wij als privéschool technische opleidingen gaan geven. Er is geen goed personeel meer te vinden en wat van school komt heb je niets aan. Lekker kort door de bocht gesproken zoals het deze vaklieden gewoon is.

Vanuit het commerciële bedrijfsleven hoor ik de verzuchting dat er bijna geen goede verkopers meer zijn. Die drive om voor de deal te gaan. Dat jagen achter de prooi. Ook als het wat vroeger of later wordt. We hebben jongeren (of wat ouderen) nodig die een doel hebben om te scoren en daar hun arbeidsvreugde in behalen.

Goed, kijken we naar bovenstaande drie uitgangspunten, dan vind ik op zijn minst merkwaardig dat de minister in zijn opdracht richting de commissie het bedrijfsleven niet heeft meegenomen. Het is een algemeen (h)erkende uitdaging om het onderwijs en het bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen. Juist hierover zijn in het afgelopen jaar 2014 twee rapporten verschenen. Een voor het mbo en een voor het hbo. Daar blijkt opnieuw de vraag naar een goede, praktijkgerichte koppeling.

En wat willen de studenten? Volgens het vakblad VakWerk van de vereniging beter onderwijs in Nederland gaat het om slechts vier dingen, namelijk

1) verlangen naar interactie en variatie
2) het verlangen naar rechtvaardigheid
3) het verlangen naar erkenning en
4) het verlangen naar succes.

Het is allemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. De student wil gezien worden als volwaardig jong volwassen mens. Ze willen kunnen meedenken in hun eigen onderwijssysteem. In grote, logge , onpersoonlijke ‘leerfabrieken’ lukt dit niet goed. Kleinschaligheid en verantwoording dicht bij de student is de oplossing. Dagelijkse passen wij dit toe bij Essenzo en dagelijks genieten wij als ondernemende mensenmensen van de leuke en dankbare reacties van onze enthousiaste studenten.

Als we tijd van leven krijgen, halen we op deze manier 2032 wel. De commissie is welkom in Gouda.

Terug naar overzicht

Essenzo Goes BV

Stationsplein 9
4461 HP Goes
088 2806 060
goes@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
p.moll@essenzo.nu
06 41 00 97 69

Essenzo Gouda BV

Burg. v Reenensingel 101
2803 PA Gouda
088 2806 010
gouda@essenzo.nu
routebeschrijving

vestigingsmanager
g.vandenberg@essenzo.nu
06 53 38 47 43

Essenzo volgen?
Schrijf je in voor de blogs en nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan wij ervan uit dat u ermee instemt.